Vinduet mod Europa

Hvad, hvorfor og hvordan? Det spørgsmål er jeg blevet mødt med de sidste 8 måneder, hvor jeg første gang besluttede at tage turen mod øst i stedet for længere øst, eller bare vest som mange af mine medstuderende. Rusland er på mange måder et utroligt interessant land både qua af dets historie, men også på grund af den internationale opmærksomhed der har været på landet de senere år. Først med annekteringen af Krim, og siden med deres spillen med musklerne over for den vestlige verden.

Rusland gennemgår en stor økonomisk krise, og deres valuta er blevet svækket gevaldigt de seneste 5 år. Dette skyldes blandt andet, de meget stramme restriktioner EU håndhæver overfor landet. Store internationale virksomheder taber penge i landet, og de fleste trækker derfor langsomt deres forretning ud af verdens arealmæssige største land. Men hvis russerne formår at skabe ro på først de indre linjer, og siden de ydre kan landet, i min optik, og dets ca. 143 mio. indbyggere, på sigt blive et interessant land at drive forretning i igen.

Med alle disse tanker in mente, tænkte jeg at det ville være spændende at prøve kræfter med et sådant land, og egentlig se hvad der driver værket.

Da ”business” blev moderne i øst

Skolen jeg de næste 5 måneder skal læse på hedder Graduate School of Management, og blev stiftet tilbage i 1993 et par år efter Sovjetunionens fald, i samarbejde med blandt andet University of California, Berkeley.

Skolen er en gren til St. Petersburg University, som blev stiftet tilbage i 1724. Alumni netværket tæller blandt andet landets nuværende leder Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev samt komponisten Igor Stravinsky, sidst nævnte bliver dog lidt vanskelig at komme i kontakt med…. Selve business skolen er altså ret ny sammenlignet med resten af universitetet, og må alt andet lige være en funktion af overgangen fra planøkonomi til markedsøkonomi.

Hvordan niveauet adskiller sig fra det jeg kender fra Copenhagen Business School, er endnu svært at svare på, men kursuslisten indeholder blandt andet et fag som ”International Oil & Gas Markets”, hvilket ikke er overraskende. Indtil videre er vi kun startet på vores ”Russian Crash Course”, og her må man dog sige at niveauet adskiller sig fra alt andet, og det føles pt. som at løse en ligning med uendeligt antal ubekendte. Der er dog ingen tvivl at det kan blive en fordel at kunne brøkdele af sproget, da engelsk er et sprog der stort set kun eksisterer indenfor universitetsmurerne.

En bureaukratisk højborg

At Rusland er en bureaukratisk højborg oplever man allerede på konsulatet i Danmark, når man skal igennem deres visum-cirkus. For overhovedet at kunne komme ind i landet skal man indsamle et hav af dokumenter, blandt andet få foretaget en HIV-test, derudover skal man som studerende modtage en officiel invitation med posten fra det russiske udenrigsministerium, som er en formular på størrelse med et A5 papir udfyldt på en skrivemaskine. Ved det fysiske fremmøde på konsulatet skal man afgive fingeraftryk, og da vi ankom til kollegiet i udkanten af Skt. Petersborg blev vi bedt om at få røntgenfotograferet vores lunger. Valgfrihed eksisterer ikke rigtigt, og man fristes næsten til at sige, at Rusland har opfundet sit eget FIFO-princip – ”Fit in, or Fuck Off”.

Kollegiet er i øvrigt en bygning opført kort efter 2. Verdenskrig, og det bærer den og værelserne i dén grad præg af. Vi har derfor gennem Airbnb, der utroligt nok også eksisterer her, taget sagen i egen hånd, og fundet en lejlighed i centrum af byen, som russerne selv omtaler som Vinduet til Europa.

Så hvad, hvorfor og hvordan er stadig svært at svare på, men det håber jeg at blive klogere på de næste 5 måneder, hvor jeg vil blogge om de muligheder og oplevelser landet giver.

One response to “Vinduet mod Europa

  1. Hej Sebastian.
    Meget spændende læsning. Fortsæt venligst din fortælling om dine oplevelser i Rusland. Jeg er 3 måneder på Krim hver sommer, fordi jeg har familie dernede. Så jeg genkender meget af dine kommentar om Rusland godt. Jeg glæder mig meget til din næste udmelding.
    Hilsen EC.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *